Kuka kuuntelee köyhää? -verkoston ja EAPN-Finin kansalaistoimintaryhmän järjestämissä kunta- ja aluevaali keskustelutilaisuuksissa keskusteltiin köyhyyden eri muodoista ja köyhyyskokemuksista. Neljään pääkaupunkiseudulla pidettyyn vaalikeskusteluun osallistui yhteensä toistasataa kuulijaa. Tilaisuuden paneeleissa oli mukana alue- ja kuntavaaliehdokkaita.
Kaikissa tilaisuuksissa tärkein johtopäätös oli, että köyhyyttä ja syrjäytymistä kokeneiden kuulluksi tulemista ja osallisuutta tulee lisätä poliittisessa päätöksenteossa. Keskusteluissa nousi painokkaasti esiin Orpon hallituspolitiikan vaikutukset köyhyyttä kokeviin, erityisesti asumistuen ja työttömyysturvan leikkaukset. Myös toimeentulotuessa huomioitavien asumismenojen kiristykset sekä täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen käytön väheneminen kunnissa aiheuttavat isoa huolta.
Erityisen huolestuttavana asiana nousi asunnottomuuden kääntyminen nousuun 18-vuoden laskusuuntaisen kehityksen jälkeen sekä asunnottomuustyötä tekevien järjestöjen resurssien leikkaaminen. Kunta voisi tarjota ilmaisia tai edullisia tiloja asunnottomuustyötä tekeville järjestöille. Asunto ensin -periaatteen mukaista toimintaa tulisi jatkaa.
Vammaispalveluita ja uutta vammaispalvelulakia käsittelevässä tilaisuudessa esiin nousivat erilaiset esteettömyyden muodot ja niihin liittyvät asenteet sekä henkilökohtaisen tuen merkitys lapsille ja nuorille. Näissä on aivan liian paljon puutteita ja vammaisen henkilön osallistuminen yhteiskuntaan estyy usein kokonaan.
Helsingissä on esiintynyt jo pitkään suuria vaikeuksia vammaisten henkilöiden kuljetuspalveluissa, mikä heikentää vammaisten ihmisten kokemaa turvallisuutta ja osallisuutta. Asunnon muutostyöt vammaisen henkilön liikkumiseen sopivaksi saattavat viivästyä akuutissakin tilanteessa jopa puoli vuotta.
Keinoja lisätä hyvinvointia ja osallisuutta
Keskusteluissa pohdittiin kuntien ja hyvinvointialueiden keinoja vaikuttaa myönteisesti köyhyyttä kokevien heikentyneeseen tilanteeseen. Toimivat työllisyyspalvelut, täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen käyttö, saavutettavat mielenterveys- ja päihdepalvelut ovat avainasemassa syrjäytymisen ehkäisyssä. Kohtuuhintainen asuminen ja toimivat työllisyyspalvelut ovat tärkeitä kunnan tehtäviä, jolla köyhyyttä voidaan vähentää.
Kun tuetaan ihmisten toimintakykyä ja mahdollisuuksia vaikuttaa omaan elämäänsä, saavutetaan hyvinvointia ja osallisuutta, joilla on pienentyvien kustannusten lisäksi paljon positiivisia vaikutuksia yhteiskuntaan.
Köyhyyttä kokeneet ihmiset tulee ottaa mukaan päätöksentekoon, jotta on mahdollista luoda vaikuttavia toimintamalleja todellisiin ongelmiin. Kuulemalla asianosaisia on mahdollista tunnistaa palvelujen valuviat ja löytää uudenlaisia ratkaisuja ongelmiin. Järjestöihin kertyvää osaamista tulisi käyttää kunnan päätöksenteossa enemmän, koska yhteistyöllä saavutetaan usein parempia tuloksia.
Köyhyyttä voidaan torjua, jos siihen löytyy poliittista tahtoa. Äänestämällä voit vaikuttaa kuka tekee nämä päätökset!
Vaalipäivä on sunnuntai 13.4 ja äänestyspaikat ovat avoinna klo 9–20. Tarvitset kuvallisen ajokortin, passin tai henkilökortin, vanhentunut kortti kelpaa myös. Vaalipäivänä voit äänestää vain omassa äänestyspaikassasi. Paikka ilmoitetaan kirjeessä, jonka äänioikeutettu saa postitse ennen vaaleja. Tai saat tiedon Suomi.fi-viestit-palvelusta, johon pääset kirjautumaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.