Hämeenlinna

Asumisen Varjot Hämeenlinnassa

Asumisen Varjot Hämeenlinnassa -keskustelutilaisuus ti 15.10.2019 klo 17.30 -19.30, Poltinahon Seurakuntatalo (Turuntie 34, 13130 Hämeenlinna). Keskustelun kuljettajana ja paneelin vetäjänä toimii tutkija Robert Arnkil. Päättäjäpaneelin jäseninä ovat Hämeenlinnan kaupungilta apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo ja sosiaali- ja terveysjohtaja Jukka Lindberg, Hämeenlinnan Asunnot OY:n toimitusjohtaja Tuukka Tuomala, kansanedustaja Lulu Ranne ja KELA:n edustaja.

Tästä voit avata tilaisuuden mainoksen pdf muodossa.

Yhteyshenkilönä aluekoordinaattori Katariina Baker
katariina.baker(at)3kverkosto.fi

 MUISTIO 15.10.2019 Asumisen varjot -keskustelutilaisuudesta


Etsittiin yhdessä ratkaisuja asunnottomuuteen käyttämällä keskustelussa luovasti ”Bonon hattuja”, joka teoria perustuu Edward de Bonon kirjaan Kuusi ajatteluhattua. 

Keltainen hattu – optimistinen signaali:   Häädön uhatessa toivottiin mm. ennakointia vuokranantajan puolelta, näkyvissä oleva ongelma on ratkaistava heti ja toivottiin 2 eräpäivää vuokriin.

Musta hattu  – miten ja miksi kaikki menee pieleen: ongelmina mm. tuloerojen kasvu ja kasvava köyhyys, elämänhallinnan ongelmat, elinkustannusten kasvu ja asumisen kalleus.

Sininen hattu -kääritään hihat ja tehdään: unohdetaan byrokratia, prosessit toimiviksi ja asiakaslähtöisiksi, autetaan ennakolta.

Sekä köyhyyttä kokeneet että päättäjät halusivat kieltää pikavippifirmat, joista usein syöksykierre alkaa. Keskustelutilaisuus oli onnistunut ja päättäjät pohtivat aidosta ongelmiin ratkaisuja.

Kuka kuuntelee köyhää? Mietintämyssyt
Kuka kuuntelee köyhää? Mietintämyssyt Kuvassa erilaisia hattuja

MUISTIO 18.4.2019 Hämeenlinnassa pidetystä Kuka kuuntelee köyhää? -keskustelutilaisuudesta ”Suomi on maailman onnellisin maa”

Hämeenlinnan seurakunnan diakoni Timo Heikka toivotti tervetulleeksi moderaattorina toimineen köyhyystutkija Minna Kivipellon, joka alusti paneelikeskustelun: Suomea on kutsuttu maailman onnellisimmaksi maaksi, kuitenkin, siitä onnellisuudesta eivät pääse osallisiksi kaikki suomalaiset. Tilaisuuden tavoitteena oli saada köyhän ääni kuuluviin Hämeessä.

Yleisöä oli paikalla runsaasti; 51 henkeä + panelistit. Erikoisasiantuntijapaneelissa olivat keskustelemassa: yrittäjä ja kansanedustajaehdokas, Tiina Edelman, Hartola, Päijät-Häme. Paluumuuttaja, oikeustieteen opiskelija, Kuka kuuntelee köyhää? -verkoston Kanta-Hämeen aluekoordinaattori Katariina Baker, Janakkala. Hämeenlinnan seurakunnan vapaaehtoistyöntekijä Mikko Saarinen. Luotsisäätiön talous- ja velkaneuvoja Merja Kilpiäinen, Hämeenlinna. Sekä köyhyyttä kokeneita erikoisasiantuntijoita.

Erikoisasiantuntijat pitivät tärkeimpinä köyhyyteen liittyvinä aiheina: 1.Asenteet köyhyyttä kohtaan, esim. syyllistäminen 2. Köyhyyden periytyminen sukupolvesta toiseen. 3.Eriarvoistuminen globaalisti ja Suomessa. 4. Työtätekevien lisääntyvä köyhyys. 5.Saatavien perintäkulttuuri osuu juurikin köyhiin. 6.Pikavipit 7.Nuorten tietämättömyys oikeuksista ja velvollisuuksista. 8. HML:n asuntojen tikittävä aikapommi: perintä joustamaton Intrum Justitialle siirtymisen vuoksi.

Yleisökommentteja:

Vanhuudessakin voi olla perintä- ja ulosottoloukussa. TE-toimistojen apu liian hidasta, tukia karsitaan pois liian nopeasti. Kansanedustajaehdokas, kaupunginvaltuutettu Mirka Soinikoski kysyi perustulosta. Kaupunginvaltuutettu Kylli Kylliäinen toi esille vapautuvien vankien ongelmia, kysyi yhteisöllisestä asumisesta.

Vaikuttajapaneelissa olivat: Jukka Lindberg, Oma Häme Soten maakuntaprojektin johtaja, Marja-Leena Valkamo, etuuspäällikkö, KELA, Sari Myllykangas, Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston pj, Tarja Filatov, kansanedustaja; työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan pj, Kaija-Leena Savijoki, Hämeenlinnan sosiaali- ja terveyslautakunnan pj, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallituksen pj,

Kommentteja panelisteilta: ”Suomi eriarvoisempi kuin koskaan” ”digitalisoituminen ei onnistu kaikilta” , ”jos köyhyys ei ole millään tavalla omakohtaista, sitä ei ymmärrä” , ”harhakuva: Suomessa kaikki hyvin”

Tavoitteet: Saada köyhän ääni kuuluviin Hämeessä.

Päivitys 25.6.2020: Vuonna 2019 pidettyjen Kuka kuuntelee köyhää? -tilaisuuksien tavoitteita on saavutettu vaikuttamalla päättäjiin ja saamalla todellisia muutoksia aikaan Kuka kuuntelee köyhää? -toiminnan tuloksena:
  1. Hämeenlinnan kaupungin asuntojen perintätoiminta muuttui asiakasläheisemmäksi.
  2. Kansanedustaja Mirka Soinikosken kautta köyhän ääni kuuluu sekä eduskunnassa että Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa.
  3. Päättäjät ja yleisö ovat saaneet tietoa lisääntyvästä eriarvoistumisesta.
  4. Yleisön esille tuoma epäkohta TE-toimiston palvelujen hitaudesta on korjattu siten, että apua saa myös ilman ajanvarausta.